Førsteinntrykk av Sony Xperia Tablet Z


Vi har sjekket ut Sony sitt nyeste nettbrett som snart kommer til Norge.

Sony Xperia Tablet Z nettbrettet

Sony Xperia Tablet Z nettbrettet vist frem på Mobile World Congress tidligere i år

Smartmobilen Sony Xperia Z har i pressen mottatt stående applaus. Vil storebroren bygget over samme lest blir like godt mottatt? Vi har tatt en titt på Sony sitt 10.1 tommer store støv- og vanntette nettbrett..

Nettbrettet Sony Xperia Tablet Z var opprinnelig ment kun for det Japanske markedet. Etter press fra kunder verden over gir nå Sony etter, og slipper nettbrettet til et globalt marked. Under vårt opphold i Barcelona på Mobile World Congress hadde vi hatt mulighet til å ta en nærmere titt på det siste nettbrettet fra Sony. Vi kan jo starte med å si at vi er ganske imponert over hva Sony har fått til denne gangen.

Vi ble gitt en gjennomgang av nettbrettets funksjonalitet av ansatte i Sony som både kom fra Europa og Japan. De svenske/europeiske representantene ønsker ofte å vise fram hvilke muligheter Tablet Z har fra et brukerperspektiv. Japanerne er ofte mer opptatt av spesifikasjonene og ønsker derfor å vise fram hvilke teknologiske nyvinninger som er puttet inn i nettbrettet. En av gjennomgangene vi hadde ser du på videoklippet nedenfor. I motsetning til tidligere år så hadde Sony bare 2 modeller utstilt på årets mobilmesse i Barcelona. Det var smartmobilen Xperia Z og nettbrettet Xperia Tablet Z. Generelt sett burde man kunne regne med at de som viste fram produktene som var utstillt på MWC kunne sine saker. Det var heller unntak enn regelen. Sonys folk var blandt de flinkeste, men også her var det unntak. Blandt annet var det en ingeniør fra Japan som påsto at Xperia Tablet Z bare hadde to høytalere. Selv på direkte spørsmål om den ikke hadde fire, så var svaret nei. Hans arbeidsområdet var nok ikke maskinvare med andre ord.

Selv om Xperia Tablet Z altså har fire høytalere, så er ikke lydnivået imponerende høyt. Nå vet jeg vel ikke om noe nettbrett som kan skryte av å ha særlig god lyd. Når høytalerene er dekket til til for å beskyttes mot veske og støv og da sier det seg selv at lyden ikke blir særlig god. Xperia Tablet Z har noe Sony kaller virtuell 3D lyd, men det fikk vi ikke testet under messen fordi lydnivået i lokalene var ganske høyt.

Xperia Tablet Z har i likhet med Xperia Z og NFC (Near Field Communication) innebygd. Dette er en teknologi som gjør det enkelt opprette en kommunikasjonskanal mellom to enheter. For eksemple kan video, bilder og lyd overføres til andre enheter ved å opprette en Wi-Fi kommunikasjon som initieres ved å føre to NFC enheter sammen. Dette ble demonstrert ved at en Xperia Tablet Z ble ført mot en Sony TV-fjernkontrol som også hadde NFC innebygd. Nærgrensen er et par cm slik at nettbrettet som oftest må være i fysisk kontakt med fjernkontrollen for å starte overføringskonfigurasjonen. Ved hjelp av NFC opprettes det en DNLA overføring mellom nettbrettet og Sony TV’n. Xpera Tablet Z er krafitig nok til å kunne streame HD video til eksterne enheter samtidig med at den spiller av HD innhold på sin egen skjerm. Akkurat som Lg og Samsung ønsker Sony å lage produkter som snakker sammen. Der hvor kjøleskap og støvsugere kommuniserer hos Samsung og Lg’s produkter, er det spillkonsoller, TV og høytalere som Sony fokuserer på iogmed at det er disse  produktene som finnes i porteføljen til Sony. Sony har vært tidlig ute med å inkludere NFC i sine smarttelefoner. Alle high-end modellene produsert det siste året har NFC.

Timescape som Sony Ericsson har brukt som en samordnet meldingssentral er nå historie. Isteden har Xperia Z fått det som heter Xperia Sociallife. Dette er en tjeneste som samler nyhetsartikler, video og feed fra Facebook og Twitter i en app. Programmet presenterer innholdet fra flere kilder med samme layout. Så vidt vi forsto så tilpasser denne appen bla bildestørrelsen på noe av innholdet slik at disse ser presentabelt ut på nettbrettet. Det vi fikk demonstrert var ikke mye å skryte av. I allefall ikke som en unik tjeneste som ikke fåes til andre nettbrett.. Det hele så rett og slett ut som en avansert RSS leser. Xperia Socialife er en av tre signaturtjenester. Hvorav de to andre er Xperia Local og Xperia Home screen application. De to andre tjenestene er rett og slett en beskrivelse av tjenester som er innebygd i Android og derfor finnes på alle andre nettbrett.

Det som derimot her ganske unikt med Xperia Tablet Z er den infrarøde senderen. Du husker kanskje at vanlige mobiltelefoner i gamle dager hadde en IR-port for å overføre innhold fra en mobil til en annen. Bluetooth tok senere over som communikasjonsmetode, så IR-porten forsvant fra mobilene etter at det ble introdusert. Dette gjelder i allefall produkter som selges i Norge. I Japan derimot, er det fortsatt vanlig å finne mobiler med IR-port. Som sagt tidligere var Xperia Tablet Z ment kun for det Japanske markedet. Når det nå er bestemt at nettbrettet skal selges over hele verden vil også vi i Norge få mulighet for å teste IR-senderen igjen. Det er fortsatt en produktkategori som selges her i landet som kontrolleres med en IR-sender. Nemlig TV’n. Xperia Tablet Z kan derfor brukes som en fjernkontroll for den nye LCD-Tv’n din. Det følger med en IR-app som kan programeres til å kunne fjernstyre mye av elektronikken du har i stua. Det være seg spillkonsoller, Blu-ray spillere, dekodere eller musikkannlegg.

Batteritiden er oppgitt til 1230 timer for bruk med GSM nettverk og 110 timer for lytting til musikk. Ved kikking på video skal det være mulig å tyne ut 9 timer og 50 minutter ut av det 6000 mAh store batteriet. Til sammenligning oppgir Apple 10 timer for sin 9.5-tommer iPad ved variert bruk av video, musikk og nettleser. Sony har utviklet en ny type strømsparingsfunksjon kalt Stamina som oppgis til å doble batteritiden i enkelte tilfeller. Dette er en videreutvikling av Extended Standby Mode som vi finner i eldre Sony modeller. Tidligere var det bare mulig å skru av og på strømsparing, men nå har dennen blitt mer intelligent. Når Stamina er skrudd på vil ikke operativsystemet tillate at programmer som kjøres i bakgrunnen bruker nettverksressurser. Batterisparingsfunksjonen vil altså bare hjelpe på standby tiden. Ikke brukstiden. Som standard vil alle applikasjoner kjøres i strømsparingsmodus. Men det er mulig å hviteliste de applikasjonene som man ønsker skal være aktiv selv med Stamina aktivert. Ønsker du å motta push-meldinger fra Gmail legger du bare til denne appen i listen. Da vil selvsagt batteritiden reduseres noe. Stamina beregner fortløpende hvor mye tid som gjenstår. Alså kan man enkelt se hvor mye batteritid man sparer ved å aktivere denne funksjonen.

Ellers er det verdt å nevne at Sony har lagt til det som finnes av nyeste maskinvare i Xperia Tablet Z. Her har vi en firekjerners processor, Full HD 1920 x 1200 piksel skjerm og 8.1 megapiksel kamera med Exmor R bildesensor. Dette er ikke den nyere Exmor RS sensoren vi finner i Xperia Z smartmobilen. Kamera appen er så langt vi kunne se så og si identisk med den i Xperia Z og andre nyere Xperia smarttelefoner. Det vil si at man har flust med justeringsmuligheter og manuelle innstillinger. Det spørs allikevel hvor nyttig mange av disse er, da de fleste ikke bruker nettbrettet til å ta bilder. “Fremragende auto” er en innstilling som analyserer objektet or endrer scenenvalget til det man fokuserer på. Er det mørkt, så finner kamera selv ut om det er nattmotiv eller svakt lys. Er det tekst som er i fokus vil kamerainstillingene bli satt til dokument og ansiktsgjennkjenning blir aktivert hvis det er flere ansikt i fokus. Jeg liker i tillegg at man nå ikke behøver å bytte mellom video eller stillbilde modus. Man kan bytte modus og få enkel tilgang til video- eller kamerainstillingene, men det er alltid to virtuelle avløserknapper tilgjengelig skal at det holder å trykke på videoopptaksknappen når man vil filme, eller kameraknappen ved stillfotografering. En av funksjonene det ble briefet med var burst-mode. Her kan man ta opp til 999 bilder med 9 bilder i sekundet ved å trykke inn og holde på den virtuelle avtrekkeren.

Som nevn, så kjøper man ikke dette nettbrettet på grunn av kameraet. Skjermen derimot er nok heller en større avgjørende faktor for at man skulle velge Xperia Tablet Z. Her har vi Full HD pluss litt til. 1920 x 1200 pixler til rådighet. Da kan man se en HD film i tillegg til at det er plass til navigeringsmenyen under filmruten. Sony har utviklet en skjerm som de kaller OptiContrast. Denne skjermtypen har minimalt med luft mellom trykksensoren og LCD baklyset. Denne teknologien gjør at bildet blir skarpere og at trykkpunktet på skjermen er nærmere bildepikslene. I tillegg har Sony forbedret Mobile Bravia Engine (MBE) og nå er vi oppe i versjon 2 av denne. Du husker kanskje fjorårets Mobile World Congress hvor Sony Ericsson introduserte WhiteMagic og en ekstra hvit sub-piksel for å øke lysstyrken. Sony har fortalt oss at WhiteMagic historie siden MBE 2 er blitt så god at denne programvareløsningen erstatter den ekstra lyse WhiteMagic sub-pikselen. Vi har ikke kunnet sammenligne disse to direkte, men har jo registrert at skjermen på nettbrettet er veldig god. Er det noe vi skulle ønske var annerledes er det å redusere gjennskinnet. Refleksjoner på den glossy skjermen var til tider irriterende sterk. Mobile Bravia Engine 2 justerer etter vår smak bilder og video en anelse for mye. Da er det greit at det er mulighet for å skru av denne funksjonen.

I følge Sony så er det lagt stor vekt på materialvalg og utforming av nettbrettet. Sony fortalte meg blant annet at de har gjort undersøkelser som viser at av/på knappen på en smartmobil trykkes 100 ganger per dag. Klarer man å la være å bytte mobil de først 2 årene har man da trykket på denne knappen over 50000 ganger. En annen designdetaly er det tempererte glasset som er ripesikret. Det må nevnes at brettet er vann og støvsikker med en IP-klassifisering på IP5/7 som betyr at nettbrettet har nest høyeste beskyttelse mot støv. Xperia Tablet Z kan også legges en meter under vann i 30 minutter uten å ta skade av det. Husk bare å stenge USB porten med plastikhengslen først. Her kan det være lurt å gå til innkjøp av en dockingstasjon hvor man ikke behøver å åpne noen porter for å lade nettbrettet.

Alt i alt er førsteinntrykket av Sony sitt siste nettbrett positivt. Det er et utrolig lett nettbrett som veier under 500 gram, med en meget god skjerm og det har kraft og lagringsmuligheter som få andre nettbrett kan vise til. Når nettbrettet ble lansert i januar var det verdens tynneste. Xperia Tablet Z er bare 6.9 mm tykkt noe som gjør at det kan føles litt skjørt selv om det sikkert ikke er tilfelle. Prisen er selvsagt avgjørende for at Xperia Tablet Z skal selge godt. Sony har selv sagt at deres Android produkter skal være i øvre toppskifte. På engelsk heter det premium products. Om summen av programvare og markinvare gjør Xperia Tablet Z til et fantastisk produkt gjenstår å se. I allefall regner vi med at prisen blir relativt høy. Vi snakker om en pris på ca $500 i statene noe som vil gi nettbrettet en utsalgspris på rundt 5000 kr her i Norge.

Xperia Tablet Z finnes i flere utgaver. Jeg er litt usikker på hvilke modeller som kommer til Norge, men alle modellene har i alle fall 2 GB RAM installert. Modellen(e) som kommer til Norge vil mest sansynlig ha en 16 GB internlagringsplass. Det finnes også en modell med 32 GB. Wi-Fi versjonen kan bruker microSD/microSDXC kort på opp til 64 GB og LTE versjonen støtter kort med opptil 32 GB lagringsplass. Her er det bare å kjøpe billigste versjon og heller putte pengen i ekstra minnekort. Sist jeg sjekket fikk man 64GB microSDXC kort for under 400 kr og 32 GB kort for 150,-.

Knapper og utforming av Xperia Tablet Z

Klikk på bildet for se stor utgave av knapper og utforming

Da er spørsmålet om Sony Xperia Tablet Z vil kunne erstatte mitt 10-tommer Asus Transformer nettbrett? Ja, uten tvil. Nettbrettet fra Sony gir en følelse av eksklusivitet som jeg ikke opplever med Asus sin nettbrett. Xperia Tablet Z vil være førstevalget hvis jeg skulle velge nettbrett for sofabruk eller for videotitting på lange reiser. Vil Xperia Tablet Z erstatte Nexus 7 fra Google (Asus)? Mest sansynlig ikke. Her er det størrelsen som avgjør. Det mindre Nexus 7 nettbrettet har en størrelse som gjør nettbrettet mer portabelt og det passer meg som oftest bedre. Hvis jeg tipper riktig på den norske introduksjonsprisen og den blir litt over 5000 så kan man forsyne resten av familien med tre nye Nexus 7 nettbrett til samme pris som Xperia Tablet Z.

[Oppdatert]: Priser og tilgjengelighet i Norge. Nettbrettet kommer til Norge i slutten av mai. Priser blir fra 4000 (Wifi) til 5000 for 3G utgaven

Lignende saker

comments powered by Disqus