Alt om Samsungs Galaxy NX Android kamera og ATIV Q Windows/Android nettbrett


Samsung ATIV Q nettbrett hybrid med Windows 8 og Android

Fotomontasje: Olav Hellesø-Knutsen

På torsdag lanserte Samsung flere produkter som skiller seg ut fra mengden. Først ut var Galaxy NX. Et speilløst systemkamera som kjører Android og som det er mulig å ringe med. Vi var ganske nærme de offisielle spesifikasjonene når vi omtalte Galaxy NX for eksakt en uke siden. Samsung lanserte også et to-i-en nettbrett som kjører både Windows 8 og Android. ATIV Q er et 13.3-tommer nettbrett med en fantastisk skjermoppløsning på 3200 x 1800 piksler.

Samsung Galaxy NX er andre generasjon Android kamera fra Samsung. Da tenker vi ikke på Galaxy S4 Zoom lansert i forrige uke som er en smarttelefon med en stor linse. Galaxy NX er et helt vanlig systemkamera med utskiftbar objektiv hvor Samsung har valgt å bruke Android som operativsystem. Vi tippet rett i at den fikk den velkjente 20.3 megapiksel bildesensoren og at skjermen var på 4.8 tommer. ISO kan settes manuelt fra 100 til 25600. Bildestørrelsen på et 20.3 megapiksel kamera er på 5472 x 3648 piksler. Kamera kan ta opp Full HD 1080p video. I tillegg har det Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth, GPS og GLONASS.

Brukerdata kan deles mellom operativsystemene, slik at alle typer dokumenter kan overføres fra f.eks Android til Windows 8.

Batterikapasiteten er å 4.360 mAh og det skal bli spennende å se hvor mange bilder det gir før lading er påkrevet. Intern lagringsplass er som forventet på 16 GB. Dette kan synes lite for et kamera som tar bilder med så høy oppløsning, men det kan utvides med microSD kort opp til 64 GB. Prosessoren har fire kjerner og er klokket til 1.6 GHz. Galaxy NX har 2 GB RAM og den kjører Android 4.2. Det som skiller denne modellen fra andre Android kamera er at Galaxy NX har støtte for SIM-kort. Det vil si at bilder i teorien kan sikkerhetskopieres umiddelbart etter at de er tatt. Galaxy NX støtter det raske LTE 4G nettverket.

Galaxy NX er ikke voldsom stor. Den måler 136.5 x 101.2 x 25.7 mm. Men I tillegg må man jo også montere på et av de 13 tilgjengelige objektivene til Samsungs NX system så da øker størrelse tilsvarende. Vekten er på akseptable 495 gram.

Samsung Galaxy NX blir tilgjengelig i butikk i august for ca 12.000,- inklusiv Samsungs eget 18-55mm objektiv. Alene koster dette objektivet i dag ca 1.600.

Den andre store nyheten var Samsung ATIV Q. Dette er en kombinasjon av et nettbrett og en bærbar pc med en 13.3-tommer skjerm som kjører både Windows 8 og Android. Spesifikasjonene for skjermen høres fantastisk ut. Det er en berøringsskjerm med en oppløsning på 3200 x 1800 piksler. Samsung påstår at dette er verdens høyeste oppløsning for en 13.3-tommer enhet. Det har vi ingen grunn til å tvile på. Vekten på 1.29 kg er høyere enn for vanlige nettbrett, men her får mann også med et tastatur som er nyttig ved bruk av Windows 8. Det følger også med en S Pen.

ATIV Q har en Intel Core i5 prosessor og 128 SSD disk. Tilkoblingsmulighetene er gode til å være et nettbrett, men bare på det jevne for å være en bærbar med Windows 8. Den har både en USB 3.0 og en USB 2.0 port. I tillegg har den HDMI port og det følger med en RJ45 nettverks dongle. Minne kan utvides med microSD kort.

Samsung ATIV Q vil komme på markedet sent i høst og prisen blir ca 13.000,-.

Det siste som var spesielt spennende for oss mobilinteresserte er Samsung ATIV Tab 3. Dette er et Windows 8 nettbrett hvor størrelsen er en av de største salgsargumentene. 10.1 tommer store nettbrettet er bare 8.2 mm tynn, noe som antageligvis er tynnere enn smarttelefonen du har i dag. Vekten er også ganske liten. Med bare 550 gram er dette en av de letteste maskinene på markedet. Mens den eldre Samsung Ativ Tab kjørte Windows RT så har Samsung installert en ordentlig versjon av Windows 8 på denne maskinen. Her følger det også med en S Pen slik at det skulle være enkelt å tegne skisser og gjøre notater for hånd. I følge Samsung varer batteriet opptil 10 timer.

Prisen for Samsung Tab 3 er ca 5.300 kroner. Denne vil også bli tilgjengelig sent på høsten 2013

Lignende saker

comments powered by Disqus