Intel med ny microarkitektur for smarttelefoner og nettbrett


Intel lanserer ny prosessorfamilie for smarttelefoner og nettbrett

Intel annonserte denne uken den nye mikroarkitekturen Silvermont som er lovet å øke ytelsen og redusere energibehovet til neste generasjon smarttelefoner og nettbrett. Disse to lovnadene er vanskelig å kombinere. Det betyr vanligvis at man det må lages en prosessor med raskere klokkefrekvens for å få høyere ytelse. Den vil da få et høyere strømforbruk og derfor også ha en høyere varmeutvikling. Dette er noe som ikke passer i en verden av smarttelefoner og nettbrett som bruker batteri som energikilde.

I følge Intel så vil den nye 22nm SoC (System-on-chip) mikroarkitekturen gi en energigevinst med opptil 5 ganger lavere strømforbruk og opptil 3 ganger høyere ytelse sammenlignet med nåværende Intel Atom prosessorer. Det er ikke opplyst hvordan energi og ytelse vil være sammenlignet med ARM arkitekturen som majoriteten av dagens SoC produsenter benytter. Qualcomm, Nvidia, ST-Ericsson er noen av disse. Det er disse SoC du finner 99% av dagens smarttelefoner og nettbrett. Intel har lenge skjønt at både framtiden og nåtiden er mobil, men har foreløpig ikke lykkes med å bli en hovedaktør på området.

Lykkes Intel med å lage maskinvare som f.eks dobler dagens batterikapasiteten vil det selvsagt øke etterspørslen etter Intel Atom prosessorer. Intel har tidligere uttalt at de støtter Windows 8 på nettbrett og Android på smarttelefoner. Derfor har de hatt like mange folk som jobbet med Windows 8 for nettbrett som Android for smarttelefoner. Siden det ikke har tatt av helt for nettbrett som kjører Windows 8 kan det hende at Intel vil kikke på Android nettbrett også.

Intel 22nm Silvermont prosessor

Presentasjonen som forklarer den nye arkitekturen kan leses i sin helhet på Intel sine nettsider (PDF 10 MB)

Lignende saker

comments powered by Disqus