Nokia Lumia 1020 er lansert – 4.5 tommer Windows Phone 8 mobil med 41 megapiksel bildesensor


Nokia Lumia 1020 er lansert

Som forventet så lanserte Nokia Lumia 1020 i dag. Mange av detaljene var kjent fra tidligere lekkasjer og jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sett et lekket bilde av Lumia 1020 som også ble kalt Nokia EOS. Nå er kameramobilen lansert og ingen av spesifikasjonene for den nye mobilen kom overraskende på meg. Her er det 41 megapiksel bildesensor, Windows Phone 8 og en 4.5 tommer AMOLED skjerm. Den offisielle lanseringen ble holdt i New York og jeg antar at en av grunnen til dette er at USA er et viktig marked for Nokia, Lumia 1020 og Windows Phone 8. Bare tiden vil vise om Lumia 1020 blir en salgssuksess eller ikke. En av grunnene til at mange valgte bort forgjengeren Pureview 808 var at den kjørte det døende operativsystemet Symbian. For Nokia sin del får vi håpe at Windows Phone 8 vil lokke flere kunder til å velge den nye kameramobilen.

Som tilfellet var med Nokia Pureview 808 er det kamera som er i fokus. Lumia 1020 har en 41 megapiksel bildesensor som sikkert tar fantastiske bilder slik som 808 gjorde. Bildesensoren har blitt oppdatert og Nokia kaller den nye for andre generasjon sensor. Lumia 1020 har optisk bildestabilisering og Carl Zeiss Tessar linse med autofokus. Blitsen er av Xenon typen. Av mange vurdert som det beste som er å oppdrive. Den fungerer fint opp til 4 meter i følge Nokia. Sensor størrelsen er på 1/1.5-tommer og maks blenderåpning er på f/2.2.

Det ikke meningen at brukeren skal lagre 12 megabyte store bilder som er filstørrelsen et 38 megapiksel oppløsning ofte gir. Det kan gjøres, men de andre oppløsningsalternativene er som regel mye bedre. 38 megapiksler er maksimum bildestørrelse som sensoren produserer (se illustrasjon nedenfor). Dette skjer viss bildeforholdet 4:3 er valgt. Hvis man ønsker 16:9 forhold så er det maks 34 megapiksler som er resultatet. Nokia ønsker å framheve at 5 megapiksler er en god oppløsning hvis man ønsker å få et godt resultat med hensyn til skarphet, oppløsning og filstørrelse. Derfor har Nokia Lumia 1020 en funksjon som gjør at kamera tar bilder med full oppløsning (38MP) og slår sammen flere av disse for å lagre en piksel som er av en veldig god «kvalitet». HTC var inne på noe av det samme med HTC One og sin Ultrapixel teknologi. HTC One har et 4 megapiksel kamera med siden bildesensoren er mye større enn normalt så gir det allikevel meget gode bilder. Ikke minst er de mye enklere å dele side filstørrelsen er såpass liten. Jeg følger ikke flertallet på dette, men de fleste har vel sluttet på skrive ut bilder. De deles heller på Facebook, Flickr, Google+ osv. Da er det ikke like stort behov for høyoppløselige bilder.

En annen fordel med å ha så mange piksler til rådighet er at det kan zoomes inn på deler av bilde og allikevel få noen av fordelene som gis når piksler slås sammen. For stillbilder kan dette gjøres i etterkant hvis man har lagret fotografiet med full oppløsning. Ved videofilming er dette vanligvis ikke mulig. Men med Nokia Lumia 1020 kan man filme med HD-oppløsning og oppnå en zoom faktor på opptil 6x siden pikslene som behøves for å lagre et 720p opptak er mindre enn sensorens totalbredde. Regnestykket for dette blir slik: 7712 piksler / 1280 = 6.025.

Nokia Lumia 1020 zoom nivåer

Operativsystemet Windows Phone 8 støtter ikke de aller høyeste skjermoppløsningene. Derfor har Lumia 1020 bare 1280 x 768 piksler oppløsning på en 4.5 tommer skjerm. Jeg er overbevist om at hvis det ikke var disse begrensningene på skjermoppløsning så ville Nokia ha valgt en bedre skjerm. På en 4.5 tommer skjerm gir 1280 x 768 allikevel en respektabel PPI på 332. Det vil ikke bli lett å skimte enkeltpiksler på denne modellen heller.

Batteriet på 2000 mAh oppgir Nokia at skal holde til opptil 19.1 timer samtale, 63 timer musikkavspilling eller 5.5 timer med surfing over Wi-Fi. Lumia 1020 har støtte for Wi-Fi a/b/g/n så her mangler det bare ac-standarden. Prosessoren er en tokjernet Qualcomm Snapdragon som er klokket til 1.5 GHz. Nok til å kjøre de fleste apper uten hakking på Windows Phone 8 operativsystemet. Videre er det 2 GB internminne og 32 GB intern lagringsplass. Det er ikke støtte for ekstra lagring på minnekort, men Microsoft tilbyr 7 GB lagringsplass for sine Windows Phone 8 i skyen på SkyDrive.

Lignende saker

comments powered by Disqus