Google kjøper navigeringsappen Waze for 7.5 milliarder kroner


Google kjøper Waze

I følge AllThingsD så er det bare formaliteter igjen før en avtale om at Google vil kjøpe Waze er i boks. Prisen for kjøpet er nærmere 7.5 milliarder norske kroner. Hvis noen av funksjonene vi finner i Waze blir implementert i en framtidig utgave av Google Maps eller Google Navigering kan vi vel si at TomTom og Garmin vil få problemer framover med å overbevise potensielle kunder til å kjøpe deres dedikerte navigeringsprodukter.

Waze er en av mine favorittapper for Android. Du er kanskje kjent med Google Navigering appen som følger med de seneste versjonene av Android. Waze har alt Navigering har pluss mye, mye mer. Waze er en app hvor det meste er brukergenerert. Til og med kartene er laget av brukerne. Det fungerer slik at Waze registrerer brukernes koordinater kontinuerlig og tegner opp veier når et visst antall brukere har kjørt strekningen. Ulempen med en slik løsning er at veier ikke er tegnet opp på kartet hvis ingen brukere har kjørt der allerede.

Det er ikke detaljnavigering som er Waze sin sterke side. Det er hvordan kjøreforhold umiddelbart blir delt med resten av brukerne. Hver enkelt bruker vises på veinettet, og man kan se hvordan trafikkforholdene er akkurat der. Jo flere som bruker appen, jo bedre blir den. I tillegg til brukerens hastighet som automatisk lastes opp til Waze sin server, så kan brukere rapportere om andre forhold ved å trykke på rapporteringsknappen. Noen av disse er: Kø (moderat, saktegående, full stopp), politi (synlig, skjult), fare (vær, på veien), ulykke, kamera og mer. Dette er app man vil bruke om man kjører bil i rushtiden og har to alternative ruter å velge mellom. Waze vil hjelpe sjåføren å velge den raskeste av disse.

Opplysning om kø på planlagt rute er også noe man finner i de dyreste produktene til f.eks TomTom. Det er som regel en valgfri livetjeneste som krever et ekstra SIM kort i navigeringsenheten og hvor TomTom sentralt vil sende ut trafikkinformasjon hvert 2 minutt. Garmin har også en tilsvarende tjeneste. Problemet med disse er at de ikke dekker ditt område. TomTom sier at deres  tjeneste er 50% bedre enn konkurrentenes, uten å forklare hva det innebærer.

Bruken av Waze er godt utbredt i Sverige. Vi ligger litt etter her i Norge. Dette vil endre seg hvis flere velger å bruke appen. Hvis Google og de israelske eierne signerer kontrakten vil vi i løpet av tirsdagen få vite om salget ble en realitet.

kilde

Lignende saker

comments powered by Disqus