Google Reader er historie


Google Reader Android app

I dag mandag 1 juli er siste dag for den utmerkede tjeneste Google Reader. Google har bestemt seg for å legge ned tjeneste siden antall brukere har sunket og selskapet ønsker å fokusere på færre produkter.

Google Reader var selskapet sin tjeneste for samling av RSS feeds. Det er ikke uvanlig at Google rydder opp i sin portefølje av tjenester, og denne gangen var det altså Google Reader sin tur til å dø. Tjenesten ble lansert i 2005 og var en utmerket måte å få oversikt over dagens nyheter på. Man registrerte RSS feeds slik som den her fra Esato Norge og fikk enkelt oversikt over de siste nyhetene. På denne måten var det enkelt å få oversikt over nyhetene fra titals nyhetsnettsteder og blogger uten å måtte besøke hver enkelt.

Google hadde selv laget en Android app hvor abonnert innhold kunne blitt vis og administrert på en enkel måte. Denne appen er i skrivende øyeblikk fortsatt tilgjengelig på Google Play, men vil sikkert bli fjernet etter dagens begravelse av Google Reader tjenesten. Jeg er i utgangspunktet for løsninger hvor man ikke behøver å installere en app for å bruke den. En RSS leser burde vært blandt dem men synes jeg en dedikert app fungerer best.

Google Reader skjermbilde nettbrett

Esato Norge sin RSS feed vist i Google Reader på et nettbrett

Heldigvis er RSS en åpen standard slik at det finnes flere konkurrerende produkter. The Old Reader og Feedly er noen jeg selv har god erfaring med. The Old Reader er en Google Reader klone som dessverre ikke har en egen app. Feedly derimot er en tjeneste som har app både for Android og iOS plattformene.

Det er mange som vil påstå at Twitter og Facebook overtatt RSS formatets funksjon. Jeg er ikke enig i det. Å sile ut viktig informasjon fra Twitter sine 140 tegn er veldig vanskelig i forhold til å lese overskriften og ingressen fra utvalgte kilder. Av disse 140 tegnene brukes også en del til å lenke til selve artikkelen eller bloggen. Dessuten kan RSS leserne nesten uten unntak  kategorisere og sortere nyhetskildene slik som brukeren ønsker det. Abonnerer man på 200 kilder kan disse f.eks kategoriseres i undergrupper slik som jobb, teknologi, sosial, aviser, norske kilder osv. Dette gjør man ikke like enkelt på Twitter.

Google Aktuelt (Google Currents) og Flipboard også et alternativer som kan vurderes. Dette er apper som kan lese RSS feeds men appene var opprinnelig laget for å lese nyheter på en måte som ligner magasiner. Elegant med side-for-side visning. RSS lesere legger som regel mer vekt på innholdet enn på det estetiske.

kilde

Lignende saker

comments powered by Disqus