Apple, Facebook og Microsoft er noen av de Nordamerikanske selskapene som har utgitt persondata til myndigheter i USA. Google er kanskje det selskapet som har flest antall brukere som det besitter sensitiv informasjon om, men selskapet har enda ikke frigitt noe tall. Apple oppga i helgen en oversikt over hvor mange ganger selskapet har utlevert brukerdata til forskjellige offentlige organisasjoner.
Apple mottok mellom 4.000 og 5.000 forespørsler om kundedata i perioden 1 desember 2012 til 31 mai i år. Mellom 9.000 og 10.000 kontoer eller kommunikasjonsenheter slik som iPhone og iPad var spesifisert i disse forespørslene.
For Facebook var tallene litt høyere. I perioden 1 juli 2012 til 31 desember fikk de mellom 9.000 og 10.000 forespørsler fra amerikanske myndigheter. Dette resulterte i at de oppga brukerdata for mellom 18.000 og 19.000 kontoer.
Mens både Apple og Facebook måtte bli omtalt i media før de publiserte hvor mye brukerdata som ble oversendt amerikanske myndigheter har Microsoft allerede en web side som viser detaljert hvilke type henvendelser som de får, og hvor mange brukerkontoer som er involvert. For hele 2012 fikk de 70.000 henvendelser. Antall kontoer som myndighetene ønsket informasjon om var 122.000. Av disse var det 187 henvendelser fra Norske myndigheter og ca 11.000 fra nordamerikanske.
Alle tallene som Apple, Microsoft og Facebook har oppgitt inkluderer alle typer henvendelser fra lokale sherrifkontor til FBI og NSA. Selv om de tre selskapene ønsker å vise verden at de er åpne om slike typer forespørsler vet vi fortsatt ikke om antall henvendelser fra NSA er talt med i noen av de siste utleveringen. De store mørketallene har vi altså ikke fått. Det er bare å se på Microsoft sin landsoversikt. Der er det f.eks ikke oppgitt noe tall for Kina. Jeg vil tro Kinesiske myndigheter er et land hvor slike henvendelser skjer ofte.
Hvorfor skulle dette har noe å bety for oss her i lille Norge tenker du kanskje. Det er et enkelt spørsmål å besvare. Google, Apple og Microsoft står bak de mest populære operativsystemene og sosiale mediene også for oss nordmenn. Det er nesten garantert at du daglig er borti noen av disse: Android, Gmail, iPhone, iPad, Windows Phone 8, Outlook, G+, Windows 8, Skype og iOS. De fleste av disse produktene er koblet opp mot eksterne servere på en eller annen måte. Og disse serverene er ofte plassert i USA hvor NSA opererer fra.
Kilder: Apple, Facebook, Microsoft