Symbian sin siste sommer – Nokia satser alt på Windows Phone 8


Symbian logo

Nokia skal slutte å selge Symbian mobiler i løpet av sommeren 2013. Dette melder Financial Times. I Norge selges det for tiden bare tre Asha modeller som har Symbian som operativsystem. Nokia har for lengst flyttet majoriteten av sine ressurser over på Windows Phone plattformen.

Jeg husker mitt første møte med Epoc i 1999. Det var Ericsson sin R380 smarttelefon. En mobil som var forut for sin tid. Den hadde en stor 3.5-tommer berøringsskjerm, modem, 2 MB minne og den var en av de første mobilene som var WAP-kompatibel. Den store skjermen gjorde det mulig å se på WAP-sider uten å skrolle! Det var tiden da oppløsningen på 120 x 360 piksler var state of the art. Psion kjørte den åpne linjen og overførte Epoc operativsystemet til en gruppering bestående av Nokia, Motorola og Ericsson. Symbian ble dannet.

Ericsson R380 med Epoc

I 2008 kjøpte Nokia ut de andre partnerne i Symbian og i 2009 ble stiftelsen Symbain Foundation opprettet. Etter dette gikk det bare nedover. Hverken Symbian medlemmene Samsung eller Sony Ericsson satset på operativsystemet da de fant ut at det var bedre å bruke Android som operativsystem på sine mobiler. I 2011 sa Nokia opp 3000 personer som jobbet med Symbian og overførte videre utvikling til Accenture.

Den aller siste mobilen som ble lansert med Symbian var Nokia PureView 808. En mobil med et veldig bra kamera, men et operativsystem som ingen ville ha. Nå er det Windows Phone som gjelder for Nokia. Den gode kamerateknologien i PureView 808 blir overført til Nokia EOS som kjører Windows Phone 8.

En epoke er over

kilde

Lignende saker

comments powered by Disqus