Telenor blar opp 5.5 milliarder kroner for det Bulgarske teleselskapet Globul


Telenor kjøper opp det bulgarske selskapet Globul

følge en børsmelding fra Telenor i går så melder selskapet at det har inngått en avtale om å kjøpe den bulgarske mobiloperatøren Globul og Germanos Telecom Bulgaria av OTE for 717 millioner Euro tilsvarende 5.467 millioner norske kroner. Globul er Bulgarias nest største mobiloperatør med ca 4.5 millioner kunder og selskapet har en markedsandel på 36%. Germanos er forhandlerkjeden til Globul.

Det er ikke første gang det har vært snakk om å selge Globul. Så sent som i fjor var det interesse fra Turkcell, Vodafone og Orange i følge lokalpressen. Ingen av disse samtalene har tydeligvis blitt noe av siden Telenor nå ser ut til å blir kjøperen av det bulgarske selskapet.

I følge CIA Factbook så er hadde landet 10.4 millioner mobilabonnenter i 2011. Ikke dårlig når befolkningen bare teller 6.9 millioner mennesker (estimat for juli 2013) eller 7.3 millioner som det bulgarske statistiske sentralbyrået mener. Uansett så er det en del som har minst to abonnementer i Bulgaria. Hvis derimot Telenor har rett og 4.5 millioner abonnenter tilsvarer en markedsandel 36% så er det 12.5 millioner mobilabonnenter i landet. Noen har regnet feil her. La oss håpe det ikke er Telenor som til slutt betaler for det hele.

Det som spiller en stor rolle for Telenor er antall kunder og ikke minst hvor mye Globul tjener per kunde. Inntektene til Globul var i 2012 på 378 Euro. EBITDA var på 135 millioner Euro noe som tilsvarer ca 1 milliard norske kroner.

Hvis transaksjonen blir godkjent av de rette myndighetene i Bulgaria så kanskje landet vil bli det fjerde i rekken hvor Telenor har eierinteresser i og som kan få en mobiltelefon med Firefox OS.

kilde, kilde

Lignende saker

comments powered by Disqus