Telenor snart klar med smarttelefoner som kjører Firefox OS


To telefoner som kjører Firefox OS. Geeksphone Keon og  ZTE Open

To telefoner som kjører Firefox OS. Geeksphone Keon og ZTE Open

Som du kanskje vet så skal Mozilla, organisasjonen som lager nettleseren Firefox, snart slippe en ferdig versjon av sitt nye operativsystemet for smarttelefoner. Telenor er en av de første operatørene som vil selge smarttelefoner med Firefox OS. Det er ikke planlagt noe salg av mobiltelefoner som kjører OS’et her i Norge, men du kan allikevel prøve HTML5 apps på din Android smarttelefon i dag.

Har du ønsker om å sjekke ut Firefox Marketplace, eller kanskje sjekke hvilke andre HTML5 apps som finnes, kan du allerede nå gjøre dette ved å installere en tidlig utgave av Firefox nettleseren på din Android smarttelefon. Mozilla har laget en grei bruksanvisning på hvordan du kan gjøre dette her, men kort fortalt går det ut på å laste ned en usignert app fra Firefox sitt nettsted og installere denne på en Android telefon. Jeg har installert Firefox Aurora på en firekjerners smarttelefon og det er ikke akkurat lynraskt. Nå vil ikke brukeropplevelsen være like god som på en mobil som kjører Firefox OS, da denne er optimalisert for å kjøre HTML5 apps og det er ikke din Android smarttelefon. De appene jeg har testet på smarttelefoner som kjører Firefox OS har en helt grei responstid.

For en liten stund siden besøkte jeg Telenor Comoyo på Fornebu og snakket litt med Holger Hussmann som er ansvarlig for Telenor sin utvikling av operativsystemet Firefox OS. Telenor vil i første omgang selge telefoner med Firefox OS i Ungarn, Serbia og Montenegro. Andre operatører som også vil selge mobiler med Firefox OS er Deutsche Telecom i Polen og Telefonica i Spania og Sør-Amerika. Dette er store markeder vi vanligvis ikke hører så mye om.

Når jeg snakket med Hussmann, så var det Firefox 18 som var siste tilgjengelig versjon av nettleseren for desktop. Versjon som de jobbet med i Firefox OS hadde nummer 19. Når OS’et er gjennomtestet av Mozilla, chipset produsentene, håndsetprodusentene og operatørene i en stresstest som varer over 48 timer før det blir erklært stabilt. Senere OS oppdateringer vil skje ved at de samme instansene går gjennom oppdateringen og validerer om alt fungerer som det skal. Her kan man naturligvis ikke følge Firefox nettleseren sin oppdateringsfrekvens som er en gang i måneden. Det ville blitt alt for kostbart.

OS’et er basert på tre lag som heter Gonk, Gecko og Gaia. Firefox OS er basert på nesten den samme Linuxkjernen som Android. Denne kjernen kalles Gonk i Firefox OS og den er det Mozilla som har full kontroll på. At Android og Firefox OS bruker nesten samme Linux kjerne gjør det enklere og billigere for chipset produsentene å skrive drivere til operativsystemet. Gecko er et høyere lag som bl.a inneholder nettlesermotoren. Gaia er brukergrensesnittet på topp Gecko og Gonk. Gaia er skrevet helt og holdent i HTML5, CSS og Javascript. Laget snakker med det under kun ved hjelp av Open Web kommandoer noe som gjør at det i teorien kan kjøre på andre operativsystem eller nettlesere.

Det finnes tre sikkerhetsnivåer for apps som kjører på Firefox OS:

  1. Dialer – Tilgang på SMS, ringefunksjoner, galleri, kontakter. 
  2. Signed applications –  er godkjente av operatøren og kommer forhåndsinstallert på mobilene.
  3. Downloaded apps – Ved installasjon vill appen spørre om tilgang til flere typer tjenester som krever spesiell adgang. F.eks. tilgang til GSP, kamera etc. Downloaded apps vil ikke ha tilgang til SMS eller ringefunksjoner.

Per dags dato er det visse mangler i OS’et som sikkert vil bli lagt til etter hvert. Blandt annet har det ikke støtte for MMS eller DRM.

mozilla-firefox-os-2

Firefox OS er et operativsystem laget av Mozilla stiftelsen som også lager Firefox nettleseren. Operativsystemet er laget for å ikke kreve mye av maskinvaren. Altså vil det i første omgang selges installert på billige mobiler uten de beste skjermene eller raskeste prosessorene. Telenor opererer i mange lavkostland hvor man ikke har samme kjøpekraft som oss her i Norge. Der er det uaktuelt med siste iPhone, Xperia Z eller Galaxy S4.

De telefonene jeg kikket på hos Comoyo var fra ZTE og Geeksphone. Jeg tok også en nærmere titt på ZTE Open modellen under Mobile World Congress i februar i år, og da var brukeropplevelsen ganske dårlig. Den hang seg opp til tider og det var ganske treg respons på skjermtrykkingen. Dette er litt under to måneder siden, og Mozilla, Telenor Comoyo med fler har tydligvis jobbet hardt med å bli kvitt bugs siden den gang. Den andre modellen var fra Geeksphone hvor greie spesifikasjoner gjorde at brukeropplevelsen var god. Den har en 1 GHz Qualcomm Snapdragon S1 prosessor, 3.5-tommer 320×480 piksel skjerm, 512 MB RAM (minimumskrav for Firefox OS er 256), 4 GB internlagring, 3 MP kamera, GPS og microUSB port.

Firefox Markettplace gjenspeiler hvilke land som det i første omgang vil være interessant å slippe Firefox OS smarttelefoner. Språkene er engelsk, spansk og portugisisk. Landene man kan velge når man setter opp en konto er: US, Brasil, Colombia, Polen, Spania, UK og Venezuela.

Lignende saker

comments powered by Disqus