Nå er det offisielt – Google kjøper Waze


Google har kjøpt Waze

Vi skrev på mandag at det bare var formaliteter igjen før Google signerte en avtale om å kjøpe det israelske selskapet Waze. Tirsdag bekreftet Google at avtalen var i boks og at Waze i framtiden vil jobbe sammen med teamet som jobber med Google Maps for å lage bedre kartprodukter. Det har tidligere vært rykter om at også Facebook var interessert i selskapet, men at en oppkjøpavtale strandet grunnet krav fra Facebook om at israeleren måtte flytte til Facebook sitt hovedkvarter i USA og jobbe videre derfra. Waze sier selv at det var flere interessenter men at de valgte Google til slutt.

Waze er ikke en navigeringsapp i vanlig forstand. Den baserer seg hovedsaklig på input fra sine brukere. Sitter en av brukerne i kø vil dette umiddelbart være synlig for andre brukere i nærheten. Det er både automatisk registrering av hastighet og GPS-koordinater og ikke minst manuell redigering av over 100.000 kartredigerere. Waze påstår at i hjemlandet Israel så bruker en av fem sjåfører Waze daglig. Får vi opp brukerantallet her i Norge til 20% av bilene på veien, så vil man helt sikkert unngå mange av dagens rushtid køer.

Waze har over 40 millioner brukere, men er enda ikke veldig utbredt i Norge. Kart over de største byene og veiden i Norge har blitt tegnet opp, men man er også avhengig av at folk bruker appen aktivt for at den skal gi verdifull kjøreanmodning tilbake. Den store brukermassen var nok en avgjørende faktor for at Google ville betale milliarder av kroner for selskapet. Waze påstår at deres brukere i snitt sparer 15% tid ved å bruke Waze appen.

At Google kjøper Waze er nok ikke bra for konkurransen. I dag finnes det fire selskap som lager kart for bilnavigering: TomTom, Nokia, Google og Waze. Nå som Google kjøpte Waze vil det bare være tre igjen. Waze finnes for de største mobilplattformene som iOS og Android, men foreløpig ikke for Windows Phone.

Lignende saker

comments powered by Disqus