Kameraduell – Sony Xperia Z møter HTC One


Esato tester kameraet på smarttelefonene Sony Xperia Z og HTC One. Sony har kommet med en oppdatert Exmor RS bildesensor, mens HTC har valgt å redusere pikselantall for å få bedre egenskaper i dårlig lys. Her er det 13 megapiksler mot 4. Hvilket kamera er best?

Sony Xperia Z mot HTC One - Kameraduell

Når Sony lanserte Xperia Z tidligere i år var det første smartmobil med den nye Sony Exmor RS for Mobile sensoren som kom på markedet. Exmor RS er andre generasjon bildesensor som skal gi bedre bildekvalitet i lav belysning.

Litt senere i år kom HTC med selskapets toppmodell. Nemlig HTC One. Jeg skal ikke gå inn på HTC’s valg av forvirrende navn her, men mange av dere kjenner sikkert til HTC One X og HTC One X+. HTC One som i følge planen skal kommer på det norske markedet i midten av april er altså en bedre og nyere modell en One X og One X+.

Jeg kan ta for meg Sony Xperia Z først, en modell som ble lansert litt før One fra HTC. Xperia Z er altså den første mobilen som bruker den nye Exmor RS sensoren utviklet av Sony selv. Sony produserer bildesensorer for mange av sine konkurrenter som lager smartmobiler, men de velger å gi sine egne modeller de nyeste bildesensorene først. Nå fikk Xperia Z den nye 13 megapiksel Exmor RS sensoren først. 13 megapiksler (4128 * 3096 piksler) skulle holde til det meste. Både ved posting til Facebook, utskrift og som vedlegg til en epost skulle antall megapiksel være nok. Den høye oppløsningen er mer enn nok for å få en akseptabel bildekvalitet. Vi kan redusere pikselantallet betydelig uten at de fleste vil kunne se om fotografiet har 13 eller 10 megapiksler oppløsning.

HTC One og Sony Xperia Z ute i sollys. HTC One øverst og Xperia Z nederst.

HTC One og Sony Xperia Z ute i sollys. HTC One øverst og Xperia Z nederst.

Xperia Z har det man behøver av funksjonalitet i et moderne digitalkamera. Programvaren som styrer kamera er spekket med finesser og det er ikke mye som er utelatt. Når det gjelder maskinvare så skulle vi gjerne hatt en dedikert utløserknapp og optisk bildestabilisering. Mens HTC One har optisk bildestabilisering har Xperia Z bare digital bildestabilisering. HTC One har heller ikke egen utløserknapp.

Nedenfor sees noen av innstillingsmulighetene som Xperia Z har i Normalmodus. Altså de innstillingen som flesteparten av brukerene fra tid til anne vil ønske å endre på.

  • Oppløsning: 2, 5, 9 eller 13 megapiksler pluss VGA (640×480). I tillegg vil noen av automodusene redusere maksimum oppløsning til ca 12 megapiksler.
  • Blits: Auto, Utfyllingsblits, Reduksjon av røde øyne, Av
  • Selvutløser: På (10 sek), På (2 sek) og Av
  • Smilutløser: Sort smil, middels smil, lite smil og Av
  • Hurtiglasting: Start og ta bilde, Bare start (stillbildekamera), Start og spill film, Bare start (filmkamera), Av. (Hvilke handling skal skje når kameraappen startes fra låseskjermen)
  • Fokusert modus: Enkel autofokus, Multi autofocus, Ansiktsregistrering, Berøringsfokus, Motivsporing
  • Eksponeringsverdi: -2 til +2 i 0.3 skritt
  • HDR: På, Av
  • Hvitballanse: Auto, Hvitglødende, Fluorscerende, Daglys, Overskyet
  • ISO: Auto, 100, 200, 400, 800 og 1600
  • Måling: Senter, Gjennomsnittlig, Punkt
  • Bildestabilisator: På, Av
  • Geotagging: På, Av
  • Berøringsopptak: På, Av
  • Lukkerlyd: På, Av

Jeg synes Sony sitt menysystem fungerer bedre enn det som HTC benytter. Xperia Z har et ikonbasert system med opptil fem snarveier på venstre- eller toppsiden avhengig i om man holder mobilen horisontalt eller vertikalt. To av disse ikonene er alltid synlige i kamera modus, mens 3 av ikonene kan tilpasses av brukeren. Her kan man altså legge til en snarvei til f.eks Blits av/på og geotagging av/på hvis dette er noen av funksjonene man bruker ofte. De tre valgfri ikonene endres etter hvilke modus kamera er i. Med modus menes Normal, Video kamera, Front kamera, Frontvideo, Scenevalg etc. Man kan velge å ha en snarvei til blitsen når man er i fotomodus, mens man ønsker kanskje å ha en snarvei til mikrofonen når man er i video modus. På høyre side finner man en snarvei til bildegalleriet og de to virtuelle utløserknappene hvorav en er for stillbilder og den andre er til video. Begge disse knappene er tilgjengelig nesten uansett hvilke modus kamera er i slik at man f.eks ikke behøver å bytte fra still til videomodus for å ta opp film. Jeg kunne selvsagt gått gjennom alle menypunktene som er tilgjengelig, men jeg synes det blir for detaljert. Jeg lister allikevel opp antall muligheter for hver modus:

  • Auto: 9 innstillinger kan endres, hvor 29 valgt er tilgjengelig. Eks: Selvutløser er et av disse 9 og den har igjen 3 undervalg: På (10 sek), På (2 sek) og AV
  • Normal: 16 innstillinger med 57 valg
  • Videokamera: 15 innstillinger, 47 valg
  • Burst: 2 innstillinger (bildeseriehastighet og lys), 5 valg
  • Bildeeffekt: 9 forskjellige
  • Sweep panorama: 2 innstillinger, 6 valg
  • Scenevalg: 17 forskjellige
  • Frontkamera: 10 innstillinger, 24 valg
  • Frontvideo: 8 innstillinger, 19 valg

Totalt blir dette 213 muligheter som kan justeres. Til normalt bruk er dette selvsagt litt for mye å forholde seg til. Derfor har Sony gjort det enkelt for brukeren ved å la Auto modus gjøre mye av jobben. Når Fremragende auto er aktivert slipper man å tenke på hvilke innstillinger som er på. Kamera vil da velge scene selv, slik at landskapsmodus er aktivert hvis det er fjell og himmel som blir fanget av linsen og dokumentmodus hvis motivet er et nærbilde av tekst. Dukker det opp ansikter i nærheten er det portrettmodus som blir aktivert.

HTC sitt menysystem er etter min mening ikke like god. Her har vi en lang 20 punkters skrollbar liste med innstillinger som kan endres. 12 av disse er nedtrekksmenyer som inneholde undermenyer og det hele virker litt rotete. Det er ikke brukt farger eller andre elementer på disse menyene, så her er det virkelig lett å gå seg vill. HTC sitt formspråk som finnes i HTC Sense 5.0 kunne med fordel vært brukt i kameramenyen også. Der er det brukt store fargerike ikoner sammen som sammen med teksten hjelper brukeren å finne raskt tilbake til kjente eller ofte brukte menyelementer. I låneeksemplaret som jeg fikk fra HTC opplevde jeg forøvrig noen som helst bør være en bug og som forhåpentligvis er borte i sluttproduktet. Den lange menyen var i et kvadratisk vindu, slik at når jeg holdt smartmobilen vertikalt, så dekket menyen bare halve skjermen. Da blir det mye rulling for å komme fram til ønsket menyelement. Jeg synes faktisk menyen er det største ankepunktet med HTC One.

HTC One menyen i horisontal og vertikal retning

Her ser man at menyen til HTC One ikke justeres til å fylle ut skjermen når mobilen holdes vertikalt

Et bilde sier mer enn tusen ord er det et ordtak som heter. Nedenfor ser du en del sammenligningsbilder tatt med fem forskjellige kamera. Fra venstre er det HTC One, etterfulgt av Xperia Z, Sony Xperia T, Google/LG Nexus 4 og til slutt et ganske bra speilreflekskamera.

I dette utsnittet har jeg redusert bildestørrelsen på alle smarttelefonene ned til HTC One sine 4 megapiksler (100%)

I dette utsnittet har jeg redusert bildestørrelsen på alle smarttelefonene ned til HTC One sine 4 megapiksler (100%)

Begge modellen har nok av kraft til at brukeropplevelsen føles meget god. Xperia Z sin virtuelle utløserknapp har to funksjoner. Ved å holde den inne, låses fokus og lysmåling. Det er ikke før man slipper knappen at bildet blir tatt. Dette gjør at man har bedre kontroll på lysmålingen og fokuspunkt, men samtidig vil det for mange være en ulempe at bilde ikke blir tatt med en gang man trykker på knappen. Man kan enkelte ganger få en følelse av at kamera er litt treg.

Begge smarttelefonene har selvsagt frontkamera som de fleste brukere mest sannsynlig bruker til videosamtale og enkelte selvportrett. HTC har gjort noe lurt her og økt kameravinkelen til 88 grader som gir en brennvidde på ca 20mm (35mm format). Det betyr at man ikke lenger behøver å holde mobilen på strak arm for å få tatt selvportrett. Her er det plass til både en og to personer i samme bilde. Forøvrig har begge kameraene den samme 2MP oppløsningen på frontkamera (1920*1080 piksler). Det kan se ut til at noen i HTC ikke var helt våken når kvalitetskontrollen fant sted. Bilder tatt med frontkamera er nemlig speilvendt. Dette er dog ikke noe stort problem, da den medfølgende bilderedigereren kan speilvende bilde tilbake til slik det burde ha vært.

Plassering av kameralinsen er i mine øyne bedre på HTC One. Der er den lokalisert 2.5 cm inn fra toppen. Det er naturlig at man holder mobilen horisontalt når man tar bilder, og i vår testperiode hendte det rett som det var at fingeren kom litt i veien for linsen på Xperia Z siden linsen der er plassert kun 7 millimeter fra toppen.

Bildekvalitet
Så over til bildekvalitet. HTC nevner ikke en gang i sitt markedsføringmateriale at HTC One har et 4 megapiksel kamera. HTC kaller konsekvent kameraet for et UltraPixel kamera. Det skjønner vi godt. Det er ikke lett å markedsføre et 4 megapiksel kamera nå som så og si alle high-end mobilkamera har minst 8 megapiksler. HTC har en utfordring her. Det er tester som denne du leser nå som kan bevise at megapiksler ikke er alt. Kort forklart, så er UltraPixel en kombinasjon av flere teknologier som tilsammen skal øke bildekvaliteten.

For det første har HTC One en like stor sensor (1/3″) som Sony Xperia Z. Men det HTC har gjort annerledes er å redusere antall piksler på denne sensorbrikken for å øke størrelsen på hver enkelt piksel som fanger fotoner (lys). Det er mange fordeler med å ha større piksler. Hvis vi sammenligner HTC’s Ultrapixel sensor med de fra andre smarttelefonprodusenter ser vi at hver enkelt piksel er ca dobbel så stor som et typisk kamera med en 8 megapiksel sensor. Skissen under viser typisk pikselstørrelse for moderne smarttelefoner. Sony Xperia Z sin 13.1 megapiksel bildesensor har en pikselstørrelse på 1.12 x 1.12 mikrometer (μm) og størrelsen på sensoren er 1/3.06 tommer. HTC One sin sensorstørrelse er også 1/3 tommer men pikselstørrelsen er 4 μm.

HTC UltraPixel

Det er ikke uten grunn at profesjonelle fotografer bruker fullformat speilreflekskamera som altså har store bildesensorer. Noen av fordelene med større bildesensorer er mindre støy i fotografiene på høy ISO og bedre dynamisk omfang. En sensor med god dynamisk omfang har evnen til å registrere både lyse og mørke partier i et bilde på samme tid.

HTC har også tatt andre grep for å forbedre bildekvaliteten. HTC One har en blenderåpning på f/2.0 i motsetning til de fleste sammenlignbare konkurrentene som har en blenderåpning på f/2.4. Større blenderåpning (lavere f-tall) vil si at linsen slipper inn mer lys på bildesensoren. Sony Xperia Z er heller ikke dårlig da denne smarttelefonen har en blenderåpning på f/2.4. Endring av et blendertrinn til et annet (fra f.eks f/2.8 til f/2.0) er det samme som å slippe inn doblet så mye lys gjennom linsen som igjen betyr at man kan halvere ISO eller lukkertid men allikevel la bildesensoren registrere like mye lys. Ved lansering i februar stemmer det nok at HTC One var den eneste mobilen med en f/2.0 blender. Siden den gang vet jeg at det har blitt lansert minst èn modell med større blenderåpning, og det er Nokia Lumia 720 (f/1.9)

Pikselstørrelse og større blenderåpning er de to hovedgrunnene til at HTC One kan ta relativt gode bilder selv om det ikke er så lyst. En annen ting som hjelper for å ta stødige bilder med lav lukkertid er noe man sjelden finner i mobilkamera, men som regel er å finne i dedikerte kompaktkamera. Og det er optisk bildestabilisator. Ved stillbildefotografering er det ikke alltid en stabilisator hjelper, da hele motivet bør være statisk for å få full effekt. Hvis en f.eks en person på bilde beveger seg vil ikke optisk bildestabilisator hjelpe. HTC One skal være den første smarttelefonen med bildestabilisator som fungerer over 2 akser. Ved videofilming er ofte optisk bildestabilisator uunnværlig. Bortsett fra på Nokia 808 Pureview hadde jeg ikke sett en mobil med god bildestabilisator. HTC One sin stabilisator synes jeg fungerer meget bra. En optisk bildestabilisator vil som oftest være mest til hjelp når det fotograferes i mørke omgivelser. Sony Xperia Z har også bildestabilisator, men denne er ikke optisk. Det vil stort sett si at den ikke virker særlig godt.

Det er ingen tvil om at HTC One er en high-end smarttelefon. Prisen på ca 5000 kroner er ikke det eneste som røper dette. HTC One er også den raskeste smartmobilen jeg har testet så langt. En AnTuTu benchmark score på over 20.000 og en Geekbench 2 score på 2740 sender denne 1.7 GHz firekjerner mobilen på toppen av listen over de raskeste smarttelefonene som er tilgjenelig i dag. I tillegg til en rask prosessor, har HTC One en meget god og lyssterk skjerm som har en meget god innsynsvinkel. Allikevel er det situasjoner hvor direkte sollys på skjermen gjør at det kan være vanskelig å se hva som blir tatt opp av videokamera. Tiden det tar for mobilen for å starte kamera appen er avhengig av prosessor, minnehastighet og lesehastighet på internminne. Men alle beregningene og målingene gjort av kamera gjøres av HTC sin bildechip. Det er den som gjør jobben med autofokus, real-time HDR og redusering av bildestøy. Jeg opplevde aldri noe problem eller forsinkelser med HTC sin ImageChip.

HTC  One og Sony Xperia Z ute i solys

HTC One og Sony Xperia Z ute i solys

Qualcomm Snapdragon 600 prosessoren i HTC One er veldig rask. Her slipper man å vente på at galleriet skal generere miniatyrbilder før man kan se på nylig fotograferte bilder. Selv etter at jeg nå har brukt HTC One i to uker og internminne begynner å bli fullt av bilder og videoklipp, flyter ting fortsatt raskt. Xperia Z sin galleri app kalt Album er også veldig kvikk. Brukeropplevelsen på Sony sin galleriapp er i mine øyne mye bedre enn den som HTC har valgt. På Xperia Z kan man med pinch-to-zoom enkelt endre størrelsen på miniatyrbildene og derfor vil antall bilder som kan vises samtidig også endres. En meget brukervennlig løsning synes jeg.

Dette er en sammenligningstest, og hvis vi sammenligner bilder tatt i dagslys ser vi at Xperia Z helt klart er bedre til å få fram detaljer i bildene. I allefall hvis vi reduserer størrelsen på bildene. HTC «jukser» litt fordi bildene tatt med One ofte har mer oppskarping i bildene i tillegg til mer kontrast. Dette gjør at bildene rett fra mobilen ser mer skarpe ut. Det vil også si at man da helst ikke bør etterbehandle bildet ved å forminske størrelsen siden dette ofte gjør at kontrastfylte overganger kan se litt kunstige ut. Ved bilder tatt ute i dagslys ser vi at Xperia Z sine bilder redusert i størrelse fra 4128 x 3096 ned til HTC One sin makshøyden på 1520, gir flere detaljer enn de fra HTC One. Hvis vi ser på skarpheten alene er konklusjonen den at umodifiserte fotografiene rett fra smarttelefonen blir best med HTC One. Skal bildet manipuleres ved f.eks å endre størrelsen, ville jeg valgt bildene som kommer fra Xperia Z. Det kan også se ut til at Xperia Z har en anelse hardere komprimering av JPEG-filene, slik at komprimeringsartifaktene kommer tydeligere til syne selv om ingen av mobilene komprimerer filene veldig mye. De fleste av HTC One sine JPEG filer har en kvalitet på 95 (av 100), mens Xperia Z bilder ser ut til å en kvalitet på ca 93. Begge disse er langt innenfor hva som er bra i forholdet mellom komprimering og kvalitet. Gjennomsnittlig filstørrelsen for HTC One sine bilder er ca 1.6 MB. For Xperia Z så er gjennomsnittlig størrelse på filene ca 2.5 MB.

I mørke omgivelser er det HTC One som er den klare vinneren. Se selv på eksempelbildene nedenfor. Igjen er det de store pikslene som klarer å samle mer lys og den gode bildestabiliseringen som gjør at man klarer å holde kamera stødig lenge nok til at bilde ikke blir uskarpt.

HTC One

HTC One tar helt klart de beste bildene i mørket

Høyeste oppløsning for HTC One er 4 megapiksler. Men for å oppnå den må man velge bredformat 16:9. Det vil si 2688 x 1520 piksler. Dette passer for visning på One sin Full HD skjerm og på PC-skjermer med 16:9 høyde- og breddeforhold. For utskrift derimot, er det andre høyde- og breddeforhold som passer bedre. Man kan stille inn beskjæringsmodus til Vanlig eller Kvadrat. Da reduseres bildestørrelsen til respektive 2048 x 1520 og 1520 x 1520 piksler. Det vil si forholdene 4:3 og 1:1. Hvis man ønsker å skrive ut bildene på standard 13 x 10 cm papir vil man kun få nytte av ca 3 megapiksler av bildene på 1520 / 3 * 4 * 1520 = 3 megapiksler. De fleste lagrer kanskje bare bildene sine på en harddisk eller minnekort i disse dager, så det å skriver ut på papir er kanskje ikke så viktig lenger. Jeg har selvsagt skrevet ut noen bilder tatt med Xperia Z og HTC One for å sammenligne kvaliteten på fotopapir. Når man må forminske Xperia Z bildene ned er det opp til printeren eller programvare på PC å gjøre dette på best mulig måte. I mine testutskrifter har jeg både latt både Photoshop og Epson fotoskriveren gjøre jobben. På de fleste utskriftene blir skarpheten på bildene fra HTC One en anelse høyere enn for bildene fra Xperia Z.

Målingen gjort når hvitbalansen er stilt inn på auto er helt grei på begge modeller. Den treffer som regel ganske godt, men skal du ha det helt riktig kan det være lurt å justere dette selv. Spesielt gjelder dette innendørs med kunstig belysning. Når det gjelder lysmåling og beregning av rett eksponering er HTC One og Sony Xperia Z like gode. Så vidt jeg har registrert ved å kikke på histogrammet for mange av bildene jeg har tatt, bytter de på å ligge under og over hverandre slik at de annenhver gang tar bilder som blir lysere og mørkere enn den andre mobilen. En merkelig ting jeg registrerte med HTC One var at de delene på bildene hvor det egentlig skulle vært registrert utbrent lys ofte ble registrert som mørkere enn overgangspikslene. HTC fjerner altså for mye av bildeinformasjonen på de aller lyseste partiene av et bilde. Se på bildet av barnet som sitter i trappen. I de hvite områdene som er omkranset av rødt har HTC fjernet for mye bildedata fra bilde slik at etterbehandlig av disse områdene ikke er mulig.

Det hvite området på bildet til høyre er bildeinformasjon som er fjernet av HTC One.

Det hvite området på bildet til høyre er det ikke noe bildeinformasjon lenger da den er fjernet av HTC One.

Lyd
HTC One har to gode høyttalere i front som gir veldig god stereolyd når man ser på video. Både HTC One og Xperia Z har noe jeg ofte savner på de fleste andre mobiler. Nemlig en mikrofon på baksiden rett ved siden av linsen slik at videoopptak blir tatt opp med en relativt god lyd og ikke pustelyden til den som filmer. Der hvor HTC One sine fronthøyttalere gir en meget god lyd er ikke Xperia Z helt med. Sony sin smarttelefon er som kjent vann- og støvtett, så det sitter beskyttende materiale foran høyttaleren slik at lyden må passere en ekstra hindring før den når øret. Det samme gjelder da også mikrofonen. Når det gjelder lydopptak, så er det ingen av smarttelefonene som imponerer noe særlig. Dette gjelder for øvrig alle mobiler. Ta en titt på videoopptaket hvor jeg prøvde flere modeller pluss et speilreflekskamera som også har innebygd mikrofon.

HTC Zoe
HTC har laget en ganske morsom funksjon i HTC One som heter HTC Zoe Highlights. Dette er en programvarefunksjon som bl.a kan lage små videoklipp basert på bilder og videoklipp tatt ved en hendelse. En hendelse er en av tre måter å gruppere mediefiler på. Album og plassering er de to andre. En hendelse opprettes automatisk av smarttelefonen når bilder og videoer er tatt på ca samme tid og til ca samme sted. HTC Zoe generer en liten video ved å bruke 10-15 videoklipp eller bilder fra hendelsen. Man velger et av 6 musikkspor og HTC One vil automatisk legge til overganger og effekter som passer tempo til valgt musikk. Du kan se alle 6 mulighetene her. Dette er en enkel å fin måte å lage noe spennende ut av en serie klipp som i utgangspunktet kanskje ikke vart mye å skryte av. I påsken laget jeg et kort HTC Zoe videoklipp tatt av noen barn i en solfylt akebakke. Og jeg synes resultatet ble bedre enn et enkeltbilde eller videoklipp ville blitt. Her har jeg laget en video per tilgjengelig musikkspor.

HTC Zoe Highlight video av en dag i påsken. Alt i videoen er komponert av HTC One. Den har valgt ut og klippet til videoen ved å bruke bilder og deler av videoklipp jeg tok den dagen.

HTC Zoe er i tillegg en funksjon som vil ta en serie med bilder både før og etter man har tatt et bilde. Man aktiverer HTC Zoe ved å klikke på midtre Zoe ikon på venstre side av skjermen. Når HTC Zoe er aktivert vil et trykk på den virtuelle utløserknappen sørge for å lagre bilder tatt 1 sekund før, og 3 sekunder etter at man har trykke på utløseren. Mobilen vil også gjøre et 3 sekunders videoopptak samtidig. Alle bilder og videoklippet kan lagres for godt, eller man kan velge å plukke ut det beste bilde for deretter å slette resten. Dette er en funksjon som også har noen ulemper. Selv om bildestørrelsen bare er 4 megapiksler vil internminne blir spist opp ganske fort når et 3-sekunders videoklippe og 20 * 1.5 MB filer lagres hver gang man bare ønsker å ta et bilde. Det er ikke alltid jeg husket å skru av Zoe funksjonen etter bruk.

HTC One har noen andre annerledes ekstrafunksjoner å by på også. En av disse heter Objektfjerning og den virker slik at man kan velge å fjerne uønskede elementer fra et bilde. Den gjør det ved å analysere alle bildene som er tatt og merker alle objektene som finnes på samme sted på et av bildene, og som ikke er med på de andre bildene. Dette er en funksjon utviklet av det svenske firmaet Scalado som senere ble kjøpt opp av Nokia. 

Noen bildebehandlingskuriositeter finner vi også installert. I tillegg til å fjerne røde øyne er det også mulig å øke størrelsen på øynene til de som er fotografert. Gjøre haken smalere, fjerne kviser, gjøre øynene lysere eller bare legge på litt ekstra lys på ansiktet er noen av de redigeringsmulighetene som finnes på HTC One.

Sony tilby også endel funksjoner i Xperia Z. De fleste ligner på de man også finner på Instagram slik som Vignett, Lomo, Filmkorn, Fiskeøye, beskjering, oppskarping, men også funksjoner som fjerning av røde øyne, endre ansiktsglød, endre ansiktsfarge og oppskarping. Det at man kan se resultatet av flere bildeeffekter i sanntid er en artig greie som demonstrerer hva en smarttelefon har kraft nok til å gjøre.

Visning av bildeeffekter i sanntid på Sony Xperia Z

Visning av bildeeffekter i sanntid på Sony Xperia Z

I den neste videoen har jeg tatt med noen smarttelefoner ut en kald kveld i Oslonatten for å filme litt i relativt mørke omgivelser. Mobilene som er med er Sony Xperia Z, HTC One, Xperia T, Nexus 4. I tillegg har jeg med et Nikon D800 speilrefleks som dessverre ikke hadde bildestabilisator i objektivet. Det var veldig kaldt den kvelden, så en skjelvende hånd gjorde stødige opptak vanskelig. Her hadde det vært fint med en type bildestabilisering som fungerte. Når jeg ser gjennom videoklippene ser jeg at det ikke er stor forskjell på de som har en eller annen form for stabilisering, og de som ikke har det. Xperia Z og HTC One hadde begge bildestabilisering skrudd på. Alle smarttelefonene testet denne kvelden har tatt opp i Full HD kvalitet med 30 bilder per sekund. Speilreflekskamera tok opp i 24 fps, så klippet har blitt justert opp til 30 fps i etterkant.

Hvis jeg skal rangere smarttelefonene basert på antall etterbehandlingsfunksjoner så vinner HTC One klart. Nå skal det sies at jeg sjelden bruker slike type funksjoner i et digitalkamera, men fjerning av røde øyne er en nyttig funksjon. Det samme er objektfjerning. De fleste av de andre mulighetene blir prøvd ut en gang eller to, for deretter å forbli ubrukt.

Både Sony Xperia Z og HTC One har HDR muligheter både for stillbilder og under selve filmingen. Når HDR er aktivert blir bildene ofte litt blasse og har litt litte «punch», så jeg prøvde å unngå å bruke HDR hvis mulig. Det er selvsagt enkelte ganger da HDR kommer til sin rett. Bla ute i snøen når solen skinner og andre steder hvor det ofte er store kontraster i motivet.

Kraftige smarttelefoner
Her har begge produsentene gjort et stort nummer av at det er mulig å ta fantastisk mange biler i sekundet. Vi snakker 10 bilder i sekunder på Xperia Z og litt mindre med HTC One. Jeg tror de fleste ikke vil få bruk for en slik funksjon og jeg har en misstanke om at den er lagt til kun fordi det var mulig. På HTC One er det en begrensning på 20 bilder om gangen, mens det på Xperia Z kan tas bilder så lenge det er plass på minnekortet.

Hadde jeg kastet terning for å gi deg en indikasjon på hvor gode disse smarttelefonene er, så hadde begge blitt trukket et tall fordi det mangler utløserknapp på begge modellene. I mine øyne så er mangel på utløserknapp på noe som ønsker å være en konkurrent til digitalkameraene en stor feil. Den kontrollen jeg har ved å trykke knappen halvveis ned for å fokusere og deretter helt ned for å ta bilde er ikke å oppdrive på noen av disse smarttelefonene.

Sony Exmor RS er en videreutvikling av Exmor R som sitter i de fleste Xperia modellen som kom i 2012. I følge Sony skal den skal være bedre på høy ISO. På mange av mine testbilder kan man se at det i tillegg har litt mer bildestøy enn Exmor R sensoren som sitter i f.eks Xperia T. Begge disse modellen har en 13 megapiksel sensor.

Sony Xperia Z - ISO 640

Sony Xperia Z – ISO 640, 1/8 sek. f/2.4, 4.1mm

 

Utskriftskvalitet
Jeg har tatt noen bilder i auto modus, og skrevet ut disse på printer papir i opp til A5 størrelse. Ved normal betraktningavstand for A5 størrelsen er det vanskelig å se forskjell på bildene tatt med Xperia Z og HTC One. Ved mindre utskriftskopier (10 x 13 cm) er det så godt som umulig å skille de to kameraene fra hverandre. Ved blindtest var det ingen som kunne gjette at det ene bilde var fra et 13 megapiksel kamera og et med bare 4 megapiksler. Dette gjelder bare hvis man bruker hele utsnittet. Skal man klippe ut og bruke en mindre utsnitt av bildet vil man fort se at HTC mangler en del oppløsning.

Konklusjon
Konklusjonen i denne sammenligningstesten er at HTC One scorer best når det kommer til bildekvaliteten for bilder tatt i mørke omgivelser og at Sony Xperia Z tar de beste bildene i dagslys. Xperia Z har mindre kontrast i bildene sammenlignet med HTC One. Hvis det er fotografier rett fra smarttelefonene som skal brukes, uten modifisering av noe slag, så vinner HTC One denne konkurransen også. HTC One har en del spennende finesser slik som objektfjerning og Zoe Highlight som jeg syntes var spennende. Zoe Video Highlight invitere til mer kamerabruk og er noe jeg ville ha brukt ofte hvis HTC One var med meg overalt. Sony Xperia Z er mer brukervennlig, med automatiske innstillinger som de fleste vil sette pris på. For når endret du selv ISO innstillingen eller hvitbalansen på ditt nåværende mobiltelefon? Bildene fra Xperia Z blir bedre enn HTC One i dagslys hvis størrelsen blir redusert ned til tilsvarende som HTC One. Hvis man ikke skalerer bildet ned, ser man ofte støy i skyggeområder. Vi snakker om detaljer her og dette vil være mest interessant for de som liker å studere piksler på dataskjermen. Bildene fra Xperia Z har oftere mindre kontrast enn de fra HTC One noe som gjør at de kan se litt mindre skarpe ut.  Xperia Z har  uten tvil det beste gallerigrensesnitt av de to. Det er vel egentlig ingen klar vinner her. HTC One er bedre på noen områder og Sony Xperia Z på andre. Prismessig vil vel disse modellen ligge omtrent likt når begge blir tilgjengelig i butikk.

Eksempelbilder

Litt om forfatteren: Jeg er i Nikon leiren med mye Nikon utstyr. Har hatt noe Sigma objektiver, men for øyeblikket har jeg kun Nikon objektiver: 12-24mm f/2.8, 70-200mm f/2.8, 24-70mm f/2.8, 50mm f/1.4, 85mm f/1.8 og 105mm f/2.8 og et D800 kamerahus. Har tidligere hatt D70, D200, D300, D700-husene. Skriver ut mange bilder på en litt aldrende Epson R1800 A3+ fotoskriver. Tar vel ca. 10000 bilder i året, både i jobb og på fritid. Fikk mitt første FG20 speilrefleks i konfirmasjonen og er gammel nok til selv å ha fremkalt film på mørkerommet.

Lignende saker

comments powered by Disqus